Onze Dirigent

Onze Dirigent Reacties staat uit voor Onze Dirigent

 

Maarten van Veen (1971) 

Jeugd en studie

Maarten van Veen komt uit een muzikale familie. Hij begon al jong met zijn pianostudie. Op zijn dertiende gaf hij zijn eerste concert.

Hij studeerde aan de conservatoria van Utrecht, Praag en Amsterdam.

Hij kreeg les van Alwin Bär, Kyoko Hashimoto en Ton Hartsuiker, volgde masterclasses bij György Sebök en tijdens zijn studieperiode aan de Mozart Academy bij Oleg Maisenberg, Ivan Klánsky, David Golub en Leonid Hambro.

Hij sloot zijn studie U.M. (Uitvoerend Musicus) in 1997 af aan het Sweelinck Conservatorium als eerste pianist in de geschiedenis met zowel een klassiek als een hedendaags programma.

 

Concerten

Tijdens het Postbank-Sweelinck Concours in 1995 ontving hij een speciale prijs voor het uitvoeren van hedendaagse composities.

In datzelfde jaar won hij de 4th Murray Dranoff Two Piano Competition (U.S.A.) samen met zijn broer Jeroen.

In Frankrijk kreeg Van Veen de SACEM-prijs tijdens ‘The Piano Competition of the 20th Century Music 1996′ te Orléans, met de titel ‘Kandidaat met de beste persoonlijke visie op muziek van de 20ste eeuw’.

 

Maarten van Veen gaf concerten in Zweden, Frankrijk, België, Engeland, Duitsland, Tsjechië en Hongarije en gaat regelmatig op tournee door de Verenigde Staten en Canada .

Hij speelde met verschillende orkesten en dirigenten, zoals Peter Eötvös, Howard Williams, Arie van Beek, Neal Stulberg, Christopher Hogwood, Henrik Schaefer, Lev Markiz, Lucas Vis, Jurjen Hempel, Etienne Siebens, Peter Oundjian en Robert Craft.
In 2002 nam hij met Robert Craft diverse werken van Igor Stavinski op cd op in de Abbey Road Studios te Londen. De New York Times noemde die ‘de beste opnamen ooit’.

Heden
In Nederland is Maarten van Veen artistiek leider van het DoelenEnsemble (Rotterdam) dat binnen de programmering een panorama van de 20ste eeuw weergeeft.
Sinds 2005 is hij ook artistiek leider van het HortusEnsemble (Amsterdam) en sinds 2007 Music Director voor de Murray Dranoff Foundation in Florida (U.S.A.).
Hij speelde op diverse festivals, zoals Wien Modern, de Nederlandse Muziekdagen, het Festival Rhijnauwen en het Adams Festival.
Hij maakte vele radio-opnames en nam werk op voor o.a. de cd-labels Naxos en Koch.
In oktober 2013 verscheen de eerste live-opname op cd van Olivier Messiaen’s Oiseaux Exotiques, samen met het DoelenEnsemble en dirigent Arie van Beek.

Directie en ander werk
Naast zijn pianospel is Maarten van Veen ook actief als dirigent.
Na zijn opleiding in Utrecht (aantekening Ensemble-leiding) volgde hij lessen bij Arie van Beek. Via een beurs van het FPK (Fonds Podiumkunsten) kon hij verder studeren bij Herreweghe (koor- en orkestdirectie) en Frans Brüggen.

In november 2006 maakte hij zijn debuut als dirigent in de opera ‘Der Hund’ van de Nederlandse componist Rob Zuidam.
Regelmatig dirigeert hij ensembles, zoals het DoelenEnsemble en het HortusEnsemble.
Als dirigent is hij ook verbonden aan diverse koren.
Vanaf juni 2011 dirigeert hij ons koor, Feelin’ Good.

Naast pianospelen en dirigeren werkt Maarten van Veen nog als docent aan conservatorium Codarts in Rotterdam.

Artistic and Chief Executive Officer | DoelenEnsemble Rotterdam
Artistic Director/Conductor | Hortusfestival & Hortus-ensemble Amsterdam
Music Director Pianoslam for 2 The Dranoff international 2 piano competition and foundation Miami USA
Artistic Research Supervisor | Codarts Rotterdam
tel: +31 570 79 79 98

www.maartenvanveen.com
www.hortusfestival.nl

 

Maarten van Veen 3

Maarten van Veen.